Legújabb eredményeink

Kiemelt kutatási téma a tanszéken a hajtatott és szántóföldi zöldségnövények talaj- és tápanyagigénye, illetve tápanyagellátásuk. 2005-ben a tanszék irányításával kidolgozásra került egy új, költség- és környezetkímélő növénytáplálási szaktanácsadási rendszer a szántóföldi zöldségnövények esetében. Az ezt megalapozó tápanyagvizsgálatok és tápanyagigény kutatás 40 éves múltra tekint vissza. A tápanyagigény vizsgálat keretében kiemelt növénynek számított az étkezési és a fűszerpaprika.

A hajtatott zöldségfélék esetében a legkorszerűbb tápanyag-ellátási módszerek (tápoldatozás, talajnélküli termesztés) kutatásával és adaptálásával foglalkozott a tanszék. Ennek  keretében különböző természetes és mesterséges gyökérrögzítő közegeket vizsgáltunk, amelyek a palántanevelésben és a konténeres termesztésben széles körben elterjedtek.

A kabakosok esetében (görögdinnye és sárgadinnye) jelentős technológiai fejlesztés folyik, amely kiterjed a fajtakérdésre, a palántanevelésre, valamint a szabadföldi és hajtatott termesztésre.

A vegyszertakarékos és biotermesztés területén a palántanevelő közegek és a biotermesztésben engedélyezett trágyaanyagok bevizsgálása, valamint a felhasználás technológiájának kutatása folyik. 

A tanszéki kutatások részben normatív, egyetemi finanszírozással folyó tevékenységek, továbbá pályázatos kísérleti munkák, valamint a termesztő üzemektől származó megbízásos feladatok, alkalmazott kutatási témákra.

2003-tól kezdtük kialakítani a Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken a gombalaboratóriumot. A laboratórium ma már lehetőséget nyújt a különböző gombafajok csírakészítésére és a gombatermesztésben számításba jöhető alapanyag-keverékek előállítására. A gombák termesztéséhez szükséges alapanyagok ismeretében több ígéretes receptúra is a birtokunkban van. 50 különböző termesztett gombafaj, illetve fajta törzstenyészetével rendelkezünk. Ezeknek a gombaféléknek/törzseknek a biztonságos fenntartását megoldottuk, sőt a fajtafenntartás egyik új módszerét is sikeresen bevezettük. Minden rendelkezésünkre álló fajból/törzsből biztonságosan, egészséges oltóanyagot (csírát) tudunk előállítani. Az „egzotikus” gombafajok közül eddig három gombafajjal végeztünk kísérleteket (Pleurotus sajor-caju /szaka laskagomba/, Ganoderma lucidum /pecsétviasz gomba/, Pleurotus eryngii /ördögszekér-laskagomba/). A laboratóriumban lehetőség van különböző termesztett gombafajok törzstenyészeteinek fenntartására, csírakészítésre, különféle, a gombatermesztésben felhasználható mezőgazdasági és faipari melléktermékek újrahasznosítás lehetőségeinek kutatására a termesztett gombák táptalajkeverékeinek összeállításánál.

magyar