Termesztett gombák világa

2003-től kezdtük kialakítani a Tanszéken a gombalaboratóriumot. A laboratórium ma már lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző gombafajok csírakészítését és különféle, a gombatermesztésben számításba jöhető alapanyag-keverékek előállítását végezhessük. A gombák termesztéséhez szükséges alapanyagok ismeretében több ígéretes receptúra is a birtokunkban van. Az eltelt néhány év alatt a hazai és a külföldi társintézményektől több mint 50 különböző termesztett gombafaj, illetve fajta törzstenyészetét kaptuk ajándékba. Ezeknek a gombaféléknek/törzseknek a biztonságos fenntartását megoldottuk, sőt a fajtafenntartás egyik új módszerét is sikeresen bevezettük. Minden rendelkezésünkre álló fajból/törzsből biztonságosan, egészséges oltóanyagot (csírát) tudunk előállítani. Az „egzotikus” gombafajok közül eddig három gombafajjal végeztünk kísérleteket (Pleurotus sajor-caju /szaka laskagomba/, Ganoderma lucidum /pecsétviasz gomba/, Pleurotus eringii /ördögszekér-laskagomba/). A laboratóriumban lehetőség van különböző termesztett gombafajok törzstenyészeteinek fenntartására, csírakészítésre, különféle, a gombatermesztésben felhasználható mezőgazdasági és faipari melléktermékek újrahasznosításának lehetőségeinek kutatására a termesztett gombák táptalajkeverékeinek összeállításánál.

Az egyre melegebb nyarak (energiatakarékosság, stb.) miatt szükséges un. melegkedvelő csiperkefajok (Agaricus bitorquis, Agaricus blazei, stb.) termesztéstechnológiájának továbbfejlesztése, illetve kidolgozása. Az Agaricus blazei 2 törzsét egy kísérletsorozatban már termesztettük, amelyek révén értékes tapasztalatokra tettünk szert. Újabb 5 Agaricus blazei törzstenyészetet kaptunk, amelyekkel különböző termesztési kísérleteket szándékozunk végezni.

A laskagomba és a shiitake termesztésénél célszerű tovább kutatni a hozamok növelésének lehetőségeit, valamilyen dúsítóanyag használatával.

Az un. egzotikus gombák közül ígéretes kezdeményezés a csiperke-, illetve a laskagombával azonos jövedelmet biztosító fajok termesztéstechnológiájának fejlesztése. Ezek iránt a gombafajok iránt világszerte nő a kereslet, pl. Pleurotus eryngii (ördögszekér laskagomba), Hericium erinaceum (süngomba), Pholiota nameko (nameko tőkegomba), stb. Ezeket a gombafajokat először laboratóriumi modellkísérletekben célszerű vizsgálni, tenyészedényes kísérleteket kell végezni. Ugyancsak ezeknél a gombafajoknál érdemes felkutatni a Magyarországon számításba jöhető különböző különböző mezőgazdasági hulladékanyagok/melléktermékek hasznosíthatóságának lehetőségeit.

A kutatási tervek között szerepel a letermett gomba táptalajok újrahasznosításnak vizsgálata is, amellyel kapcsolatban már szerény részeredményeket értünk el.

A világ gombatermesztésében, de Magyarországon is (elsősorban a csiperke- és a laskagombánál, továbbá a shiitake-nál) az elmúlt évtizedben a Trichoderma harzianum vált az egyik legjelentősebb kórokozóvá. A kórokozó ellen egy hatékony biológiai védekezés kifejlesztésén dolgozunk, két egyetemmel és 5 nagy termelő céggel együtt.

Az ökológiai csiperketermesztés kidolgozása elodázhatatlan. A nagy termelő cégekkel együttműködve az első eredmények már megvalósultak: rövidesen engedélyezik a legveszélyesebb kártevők, a Sciarid-legyek lárvái ellen egy új biológiai védekező szert. Az elkövetkező időszak egyik célkitűzése lehet a „mole” betegségek elleni biológiai védekezési eljárás kidolgozása.