Gyakorlati képzés

Jelentkezés szakmai gyakorlatra nappali és levelezős hallgatók részére  - navigálás a Kari oldalakra:

 

A zöldségtermesztés gyakorlatát a Tanszéken a hallgatók tantermi gyakorlatok, laboratóriumi munka, tangazdasági gyakorlatok, valamint tanulmányi szemlék keretében sajátíthatják el.

A tantermi gyakorlatok során a Tanszék oktatói és PhD hallgatói ismertetik a legfontosabb zöldségtermesztési eljárásokat és technológiai változatokat, alapot adva az üzemi gyakorlatokhoz.

A Tanszék növényanalitikai laboratóriumában a hallgatók megismerhetik a legfontosabb növényanalitikai módszereket, csíráztatási kísérleteket, műtrágyavizsgálatokat végezhetnek. A gombalaboratórium lehetőséget nyújt arra, hogy a szakkörös hallgatók a különböző gombafajok fajtafenntartását, csírakészítését és különféle, a gombatermesztésben számításba jöhető alapanyag-keverékek előállítását megismerhessék.

 

 

 

 

A zöldségtermesztési eljárások, módszerek és technológiák kivitelezését a Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzemében sajátíthatják el a hallgatók. A kísérleti téren a hallgatók megtanulhatják a legfontosabb zöldségfajok termesztésével kapcsolatos munkálatokat, a termesztés helyének kialakításától kezdve, a szaporítás, az ápolás, a betakarítási munkákon keresztül az áruvá készítésig, úgy a zöldséghajtatásban, mint a szabadföldi termesztésben.

A tanulmányi szemlék során Magyarország legfontosabb zöldséghajtató és szabadföldi zöldségtermesztési körzeteiben teszünk látogatást, melynek során a termesztés fortélyait jól ismerő zöldségtermesztő szakemberek mutatják be a zöldségtermesztés napi gyakorlatát.

A termesztési gyakorlat aktuális kérdéseivel a hallgatók a Tanszék szaktanácsadási rendezvényein is találkozhatnak, amelyek az Egyetem valamennyi hallgatója számára nyitottak. A tanácskozásokon, üzemi bemutatókon a hallgatók nemcsak friss ismereteket kaphatnak, hanem szakmai jövőjüket meghatározó ismeretségeket is szerezhetnek zöldségtermesztéssel kapcsolatban álló cégekkel, szaktanácsadókkal, termesztőkkel.

Az egyes képzési formákban kötelező, de a többi képzésnél is ajánlott termesztőüzemi gyakorlat megszerzéséhez a Tanszék lehetőséget biztosít a soroksári Kísérleti Téren, valamint segíti más, hazai és külföldi gazdaságokban is a gyakorlat megszervezését.